Varme

I tropisk varme kan man svette opptil to liter i timen, noe som innebærer et betydelig tap av vann og salter. Det er derfor viktig å drikke regelmessig, selv om man ikke føler seg tørst. Irritabilitet, ubehag, hodepine, tørste, svimmelhet, kvalme, oppkast, små mengder mørk urin kan være symptomer på væske- og saltmangel. Dette kan igjen føre til utmatting og i verste fall kramper og bevisstløshet (heteslag) som krever medisinsk behandling.


Drikk betydelig mer enn du gjør hjemme
Ikke glem å gi barna rikelig med væske – også mellom måltidene!
Drikk gjerne fruktjuice eller vann på flaske, men vær oppmerksom på at sukkerholdige drikker også medfører et høyt kaloriinntak. Kaffe, te og alkohol er vanndrivende, noe som øker risikoen for uttørking og heteslag.
Salttap kan kompenseres med litt ekstra salt på maten eller i drikke. Fysisk arbeid, mosjon eller idrett i varmere land krever også et ekstra tilskudd av væske og salt.

Varmeutslett
rammer oftest personer som nettopp har kommet til et varmere klima. Barn og overvektige er spesielt utsatt. Utslettet viser seg som et rødmende, kløende, iblant blemmet utslett i hudfolder, der klærne er stramme eller hos barn også i hodebunnen.
Forebygg med tynne, lyse, løstsittende bomullsklær. Symptomene kan lindres ved å oppholde seg på et kjølig, luftkondisjonert rom, ta en kald dusj eller et bad. Tørk huden godt og påfør gjerne talkum på utsatte deler.


Soppinfeksjoner
er vanlige i varmt og fuktig klima. Infeksjonene forekommer oftest i hudfolder, som f.eks. i lysken, under brystene eller mellom tærne. Huden blir rød, og flasser og klør. Iblant kan man se små blemmer i den ujevne kanten mot sunn hud.
Forebygg med tynne, løstsittende bomullsklær. Bruk luftige sko. Hold huden tørr og tørk godt etter dusjing og bading. Ikke gå barbent på fuktig bakke eller på badegulv.
Behandlingen kan utføres ved å vaske det infiserte området to ganger daglig med desinfeksjonsløsning. Tørk godt og luft huden. Påfør en krem mot sopp, se reiseapotek.

Husk at

varme + alkohol = farlig kombinasjon!