Trafikksikkerhet

En av de største risikoene vi utsetter oss for når vi reiser utenlands er TRAFIKKEN. Den forårsaker de fleste dødsfall og tilfeller av funksjonshemming blant turister. Det er flere grunner til dette; dårlig vedlikehold av veier og motorkjøretøyer, påvirkning av alkohol, dårlig trafikkultur og dessverre også den reisendes mangel på egen vurderingskraft. I mange tropiske land er heller ikke helsetjenesten alltid tilstrekkelig til å ta hånd om vanskelige trafikkskader.

Hvis du bruker sikkerhetsbelte, har barnesete og hodestøtte når du kjører bil hjemme, og bruker hjelm og motorsykkeldress når du kjører motorsykkel, hvorfor skulle du ikke gjøre det i utlandet også?

Ta vare på deg selv og passasjerene dine. Lei en bil som er i god stand og som har fungerende utstyr, slik som sikkerhetsbelter, belysning og gode dekk. Bruk bilbelte! Husk at drikking og bilkjøring passer like dårlig sammen i utlandet som hjemme, og at dine medtrafikanter godt kan ha tatt seg ett eller flere glass.


Unngå mørkekjøring
Belysningen på biler, motorsykler og sykler er ofte dårlig, hvis den fungerer i det hele tatt. Det kan være vanskelig å se fotgjengere (reflekser benyttes ikke) eller dyr på veien. Varseltrekanter brukes sjelden, og veiarbeid oppdager du kanskje ikke før du står midt i hullet.

Våg å si til ...
drosjesjåføren å redusere hastigheten hvis du syns det går for fort – som det ofte gjør!
Setene lengst foran i en buss har en tendens til å være attraktive både for barn og de som filmer med video på grunn av den fine utsikten. Der er du også mest ubeskyttet.


Barn
Tankesettet om barns sikkerhet i utlandet er ikke alltid som du er vant til hjemmefra. Du bør kanskje vurdere å ta med barnesete (se opp for kollisjonspute i forsetet) og sykkelhjelm, hvis familien kommer til å begi seg ut i trafikken.


Unngå å kjøre motorsykkel eller moped
Det skjer mange alvorlige ulykker hvert år blant turister i denne trafikkategorien. Men hvis du absolutt må kjøre motorsykkel eller moped bør du følge de samme sikkerhetsreglene som du gjør hjemme! Bruk en hjelm av god kvalitet og beskyttende klær. Badetøy beskytter selvsagt ikke i det hele tatt om ulykken skulle være ute.