Forebygg turistdiaréen

Jalla Jalla, Montezumas hevn, Rangoon Run – ja, kjært barn har mange navn. Her hjemme går symptomene under samme betegnelse – diaré.
Diaré er det vanligste helseproblemet, spesielt i begynnelsen av oppholdet. Det er anslått at ca. halvparten av alle reisende til tropiske land rammes.
Infisert mat og drikke er de vanligste smittekildene for turistdiaré, som kan være mer eller mindre omfattende, og dessuten gjentas en eller flere ganger i løpet av oppholdet. Noen rammes mer, andre mindre. Men sluttsatsen er den samme – sykdommen kan ødelegge en stor del av ferien.

Matopplevelsen er et viktig innslag når vi reiser utenlands, og selvfølgelig skal man prøve å nyte lokale retter som står på menyen. Noen enkle, grunnleggende råd som de nedenfor kan bidra til å redusere risikoen for diaré og andre mer alvorlige sykdommer, som f.eks. epidemisk gulsott. Som en bonus kan du også redusere risikoen for antibiotikaresistente bakterier.
  • Vær nøye med håndhygienen i forbindelse med måltider, og spesielt etter toalettbesøk.
  • Spis nylaget, gjennomstekt eller gjennomkokt mat, som skal være veldig varm når den serveres.
  • Unngå mat som har stått fremme lenge i romtemperatur, og da utgjør en veldig stor risiko fordi bakteriene formerer seg raskt. Mat som står fremme tiltrekker seg også fluer som overfører infeksjoner.
  • Mat som ikke skal spises umiddelbart bør settes i kjøleskap eller fryser så raskt som mulig.
  • Prøv å velge spisesteder med høy omsetning av mat. Dermed er det mindre risiko for at den ligger fremme og blir gammel.
  • Drikk drikkevarer fra flaske.
  • Puss tennene i mineralvann hvis du har mistanke om at vann fra springen ikke er rent.
En del reisende forhindrer diaré ved å spise kapsler med melkesyrebakterier, men effekten av disse preparatene er tvilsom.Litt mer spesifikt

Drikke
Brus fra flaske, ferskpresset juice, vin og øl kan drikkes uten risiko. Likeledes varm kaffe og te. Vanlige fruktdrinker kan være fortynnet med vann fra springen, og dermed er det en risiko for overføring av infeksjoner.
I noen land blir tomme vannflasker fylt med vanlig vann fra springen, og forseglet. Velg derfor mineralvann med kullsyre på flaske.

Frukt
går bra å spise; spesielt hvis du skreller den selv.

Is
Innpakket iskrem er vanligvis trygt i større byer og på turiststeder. Unngå softis!

Grønnsaker
Nykokte går det fint an å spise. Likeledes ferske som du selv har skrelt eller skylt i rent vann.

Helkonserver
med innhold som ser bra ut, og lukter og smaker godt er ok. Sjekk imidlertid datomerkingen!

Is
er ofte laget av vanlig vann fra springen, og kan utgjøre en risiko. En isbit i glasset på større turiststeder vil vanligvis ikke utgjøre et problem.

Kjøtt og fisk
skal alltid være gjennomstekt, gjennomkokt og spises veldig varmt.

Melk
skal være pasteurisert eller kokt. Alternativ til fersk melk er tørrmelk eller kondensert melk på boks. Andre meieriprodukter, slik som smør, ost og fløte må også sjekkes.

Pasta og ris
går bra.

Skalldyr
Unngå rå skalldyr.

Yoghurt
går bra å spise hvis den er laget av pasteurisert melk.

Egg
skal være hardkokte eller stekt på begge sider.

Eggprodukter
Se opp for produkter laget av majones.


Hvis du lager din egen mat i land med dårlig eller tvilsom vannkvalitet bør du også vurdere følgende

  • Vann skal kokes eller filtreres/kloreres.
  • Skyll grønnsaker i kokt vann eller legg dem i klorinløsning – 0,5 ts. klorin/liter vann – i ca. 15 minutter. Skyll deretter med kokt vann.