Strand- og badeliv

På stranden
Å gå barbent i tropene innebærer at man utsetter seg for fare for parasitter og soppinfeksjoner. Dette gjelder også på stranden. Bruk derfor gjerne sandaler eller badesko, og ligg heller ikke direkte på sanden – bruk fluktstol eller et stort badehåndkle.


I havet
Fra et badesynspunkt er sjøvannet vanligvis rent, og i vann med høyt saltinnhold er risikoen for infeksjon svært liten. Elver kan derimot godt være sterkt forurenset og bør unngås. Bading i sjøen bør derfor gjøres et stykke unna utløpet.

Hvis du har følsom hud og lett får irritert hud kan det være lurt å skylle av saltvannet.

Ikke stup med hodet først i ukjent vann!

Husk at mange unødvendige ulykker har inntruffet på grunn av kombinasjonen bading og alkohol!

Undervannsstrømmer langs strendene kan være svært kraftige og varselskilt om dette finnes sjeldent. Bad derfor aldri alene og hold deg alltid i nærheten av stranden!

Det finnes andre farer som lurer under overflaten i tropiske farvann. Mest vanlig er sjøpiggsvin som har pigger som er svært ubehagelige å tråkke på. Koraller kan være veldig skarpe. Bruk derfor gjerne badesko.

Undervannslivet i forbindelse med dykking tilbyr en fantastisk fauna. Hvis du har tenkt å dykke i tropiske farvann, forhør deg først med lokalbefolkningen om det finnes giftige arter, f.eks. lionfish, stonefish, skorpionfisk, og hvordan de ser ut.


Ved svømmebassenget
Hvis du kan lukte klor er vannet vanligvis rent nok for bading.
La aldri barn være uten tilsyn i nærheten av et svømmebasseng.

I ferskvann
Sneglefeber (schistosomiasis) er en sykdom forårsaket av en parasitt som lever i innsjøer og elver i tropene. Parasitten kan trenge gjennom huden, forårsake feber, og i verste fall kroniske problemer i blære og tarm. Unngå derfor å bade, gå barbent eller å vaske deg i slikt vann. Begrens vannbadingen din i stedet til klorerte bassenger eller havvann.