Reise med barn

Generelt bør man ikke ta med barn som er yngre enn 6 måneder ut i verden, og særlig ikke til varmere land. Barnet bør helst være minst 18 måneder gammel og ha mottatt alle barnevaksinasjonene. Hvis du likevel velger å ta med deg barnet, har vi samlet noen tips spesielt for barn.


Bleier
kan være vanskelige å få tak i, eller dyre, i noen tropiske land. For et kortere opphold kan man ha med seg en mindre mengde engangsbleier. For langtidsopphold er det ofte mer praktisk med tøybleier. Disse skylles, legges i en bøtte med desinfeksjonsmiddel en stund, vaskes og skylles deretter grundig.


Mat

Morsmelkerstatning finnes vanligvis i tropiske land, men det kan være vanskelig å få tak i velling. Derimot finnes det ulike typer av pulvergrøt og barnemat på glass. Du kan også lage egen velling på hvete eller maismel. Husk å bruke rent vann.

  • Kok 3 ts. hvete/maismel og 1 dl. vann i 10 minutter.
  • Spe blandingen med vann til 1 dl.
  • Bland i 2 dl. melk, litt sukker og en klype salt.
  • La vellingen koke opp og kjøl den ned til spisetemperatur.
Lokal frukt er utmerket til bruk i barnemat. Papaya (lett løsende), ananas, banan og guava er alle rike på vitaminer.
AD-dråper kan anbefales for reiser som varer lenger enn noen få uker.


Sovested
Hvis du har barnevogn med deg – husk at det kan bli veldig varmt for barnet i denne. La barnet heller sove på et kjølig rom.
Insekter kan overføre sykdommer, og stedet der barnet sover bør derfor holdes insektsfritt. En barneseng kan lett tildekkes med et nett. Hvis maur er et problem kan disse unngås ved å sette sengebena i skåler med vann.


Feber

blir ofte høy hos barn, og er ikke et mål på sykdommens alvorlighetsgrad. Dersom barnet har høy feber; kle det i så lite klær som mulig eller la det være nakent. Sørg for at det er kjølig på soverommet og gi rikelig med drikke.
Febernedsettende medisin kan gis dersom feberen går over 39 grader C. Appetitten er ofte dårlig ved feber, men is, suppe og drikke kan godt oppfylle kaloribehovet.

 

Oppsøk lege hvis ...

• barnet blir sløvt og påvirket

• barnet – i tillegg til feber – også får vedvarende
oppkast eller diaré

• barnet har vondt i eller får væske fra ørene


Husk at feber i tropene kan være malaria!

Malariatabletter i store doser er svært giftige for barn.
Oppbevar derfor alltid tablettene (og andre medisiner) utilgjengelig for barn.

La aldri barn være uten tilsyn i nærheten av et svømmebasseng!